Werkmethodes

Relatietherapie, hoe gaat dat in z’n werk?

Er zijn twee belangrijke en veel gebruikte werkmethodieken of ‘behandelmethodes’ binnen het vakgebied van relatietherapie.

Bij systemisch werken staan systemen uit het verleden (jeugdjaren, gezinssamenstelling etc.) centraal.
Een andere methode betreft EFT. Deze methode is gebaseerd op de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn.

Lees in onderstaande teksten meer over deze methodes.

Wat is Systemisch werken?

Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beinvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Het gezin waarin je bent opgegroeid is zo’n systeem, je schoolklas, een vereniging en later als je volwassen bent de organisatie of het team waarin je werkt maar zo ook je eigen relatie of gezin.

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid.

Deze onbewuste patronen komen jullie tegen in jullie relatie. De oorsprong van systemisch werken ligt onder andere bij Bert Hellinger.

Wat is een relatie- of familieopstelling?

Een opstelling is een krachtig middel om inzichten te krijgen. Een andere manier van kijken naar hetzelfde. Waarschijnlijk heb je in jouw hoofd al meerdere malen naar jullie probleem gekeken, oplossingen bedacht en nog steeds niet gevonden.
Een relatieopstelling kan diepere inzichten geven want soms kom je er samen niet uit. Er is een steeds terugkerend probleem wat maar niet wil oplossen. Er zijn patronen in jullie relatie ontstaan die jullie niet verder brengen. Met relatieopstellingen onderzoeken we de diepere mechanismen, de patronen, die we allemaal maar al te goed kennen. De pijn, woede en het verdriet die omhoog komen in onze meest intieme relaties. We kunnen de ander vaak niet echt meer zien voor wie hij of zij is. Want we zijn innerlijk dan te verbonden met onze eigen verhalen die in ons hoofd rondgaan. Welke vaak te maken hebben met ons eigen familiesysteem van herkomst. De conflicten die zich afspelen in ons dagelijks leven, worden vaak ook gevoed door bewuste of onbewuste conflicten uit ons verleden.
Elk mens verlangt naar een liefdevolle relatie. Soms staat iets een liefdevolle relatie in de weg. Voel je je weleens schuldig en heb je geen idee hoe dat komt? Of heb je het gevoel dat je het nooit goed doet? Herken je dat je veel verantwoordelijkheid op je neemt en het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen? Zitten jullie herhaaldelijk of langdurig in conflict met elkaar? Of heb je het idee dat je niet in je kracht komt, dat je niet gezien of gehoord wordt, of dat je er alleen voor staat? Voel je je niet begrepen? Of voel je je niet veilig of voel je je niet geliefd?

Hoe werkt een relatieopstelling?

In groepsverband krijgen jullie de mogelijkheid een opstelling te doen door voor jullie vraag representanten uit te nodigen. De representanten worden door jullie in de ruimte neergezet. Als een soort ‘levend schilderij’ wordt duidelijk waar vastgelopen patronen zitten of blokkades liggen. Doordat deze patronen of blokkades zichtbaar worden gaan jullie zien welke dynamieken ervoor zorgen dat de energie niet vrij kan stromen.
Interventies zorgen voor een beweging op een diepe laag. Deze interventies heffen blokkades op en maken de weg vrij. Een veel gehoorde reactie na een relatieopstelling is dat koppels meer rust, verbinding, ruimte, begrip en vrijheid ervaren.

Naar binnen kijken bij jezelf:

Het is belangrijk om naar binnen te blijven kijken, hoe moeilijk dat soms ook is. We beschuldigen namelijk makkelijker de ander. Het is menseigen om eerst naar de ander te kijken en over je partner te zeggen: hij heeft last van bindingsangst, of zij klampt zich aan mij vast. Maar we weten ook dat het nooit echt helemaal alleen aan de ander ligt. We maken vaak de ander verantwoordelijk voor ons gemis, onze niet vervulde behoeften, die we als kind niet vervuld hebben gekregen. Maar zo heeft iedereen pijnstukken in zich. We kunnen namelijk last hebben van loyaliteit en verstrikkingen in het familieveld waar we soms zonder het te weten in vast zitten.

Leren van elkaar:

We kunnen veel leren van een relatie. Leren dat de ander jou kan raken op je pijn stukken en dat waar je geraakt wordt bij jou hoort en niet bij de ander. De ander en jezelf leren kennen en zonder oordeel te accepteren. Te leren elkaar te erkennen dat wat er hier en nu is, is wat er is. Van daaruit komt er rust en contact.  Ook de invloeden leren (h)erkennen vanuit beiden familievelden, die invloed hebben op het relatieveld. Leren dat het een uitdaging is in een relatie om steeds weer opnieuw de verbinding aan te gaan om in relatie te willen zijn met de ander. Het leren opnieuw uit te reiken. De communicatie weer herstellen en onze menselijke afhankelijkheid erkennen. In plaats van terug trekken, opgeven of allerlei vluchtroutes nemen. Kiezen voor kijken wat er in de relatie speelt maakt dat je naar elkaar kan groeien in plaats van van elkaar af.

EFT?:

De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Dit inzicht is de basis van EFT.

EFT is de best onderzochte relatietherapie en is bewezen effectief. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. In EFT worden deze emoties gebruikt om elkaar beter te leren begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen.

In de therapiesessies worden negatieve interactiepatronen verhelderd. Deze negatieve patronen zijn een probleem geworden in jullie relatie. EFT begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in de problemen. Als patronen worden herkend ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten.

In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.

Scroll naar boven